Üres a kosara

Üdvözöljük az Inter Crown Europe Zrt. weboldalán.

vagy

2011 őszén került átadásra egy Ubiquiti eszközökből és a gyártó új UniFi vezérlő szoftveréből álló kültéri WiFi Hotspot rendszer, amelynek fő célja a hajózási társaság vitorlás kikötőibe látogató vendégek interneteléréssel történő ellátása. 

A rendszer telepítését a ProComp Számításechnikai Kft. munkatársai végezték, akiknek cégünk hatható segítséget nyújtott a tervezési- és az üzembe helyezési fázisban. 

A zalaegerszegi cég már 2008-ban kiépítette a rendszert kiszolgáló gerinchálózatot, amelynek elsődleges feladata a Balatoni Hajózási Zrt. telephelyei közötti adatkommunikáció megvalósítása volt. 2008 után több fázisban épült ki az eredetileg kilenc kikötőt kiszolgáló hálózat, amely lehetővé teszi a végfelhasználó számára a centralizált ügyviteli szoftver, IP kamerák és beléptető rendszerek üzemeltetését. A ProComp Számítástechnikai Kft. rendszermérnöke, Péterfi László számolt be az elmúlt három év munkálatairól, a tervezéstől a kivitelezésig:

Mikor kezdődött a gerinchálózat kiépítése?
2008-ban magát az 5 GHz-es mikró rendszert építettük ki. Ennek a rendszernek az elsődleges célja a Balatoni Hajózási Zrt. telephelyei közötti belső informatikai rendszer kiépítése volt. Az akkori kor színvonalán elérhető 802.11a szabványú MTI márkájú 20Mbps átviteli képességű teljesen kültéri eszközöket alkalmaztunk, nagyméretű (90-120 cm) parabola antennákkal kiegészítve. Ebben az időben azonban még csak terv volt egy kamerás informatikai rendszer kiépítése.

Hány linket építettek ki?
A rendszer középpontja Siófok, innen indul el a gerinchálózat a többi kikötő irányába. A topológia megkívánta, hogy a kikötőket egymás után sorba kössük fel, egy-két kivételtől eltekintve. 
Az általunk kiépített linkek a következők:
Eredetileg:1. LINK: Siófok (Déli part) –Tihanyrév (Északi part)
                 2. LINK: Siófok (Déli part) – Balatonfüred (Északi part)
Tihanyrévből:  1. LINK: Balatonföldvár (Déli part) 
                       
2. LINK: Balatonszemes – Balatonlelle – Balatonboglár (Déli part)
Balatonboglárról: 1. LINK: Révfülöp (Északi part)
                            
2. LINK: Fonyód (Déli part)
Fonyódról: 1. LINK: Badacsony (Északi part)
                  
2. LINK: Szigliget (Északi part)

Jelenleg a következő linkek kiépítése valósult meg:            
Siófokról plusz 1 linket építettünk ki Csopak felé Ubiquiti PowerStation5 segítségével. 
Balatonfüredről tovább Tihany (falu) felé a jelet Ubiquiti Nanostation5 továbbítja, mint ahogy Tihanyrév és Szántód között is.

Mi volt a következő ütem?
2008 után a következő ütem a biztonságtechnikai rendszer kiépítése volt, de ez alatt az idő alatt folyamatosan bővült az informatikai rendszer kiépítése is, pl.: a Tihanyi-Rév és Szántód, valamint Balatonfüred Tihany falu között is kiépítettük az átjátszó rendszereket. 2008-ban több mint 50 eszközt építettünk ki, azóta ez a szám bővült, például a kikötőkön is kiépülő rendszerekkel. Az idő közben elérhetővé vált Ubiquiti kültéri eszközök jobb alternatívát biztosítottak a már meglévő MTI berendezéseknél, alacsonyabb árukkal és intelligensebb szoftverükkel, ezért ettől a pillanattól kezdve csak ennek a gyártónak a termékeivel bővítettük tovább a hálózatot.
A rendszer kiépülése során azt tapasztaltuk, hogy minél magasabb frekvencián van az eszköz, annál nagyobb az átvitel. 5.8 GHz-en jobb, míg 5.2-es GHz-en rosszabb az átvitel. További észrevételünk az volt, hogy a nagyméretű parabola antennák – bár szakasz tartalék szempontjából jobbak – nem bírják elcsavarodás nélkül a tó partján tapasztalható erős szeleket, ezért több helyen kisebb méretűekre kellett őket cserélni.

Mikor telepítették a kamerarendszert?
2009-ben öt telephelyre – Szigliget, Badacsony, Balatonlelle, Balatonszemes, Siófok – szereltünk fel kb. 22-24 kamerát, illetve riasztórendszert. A biztonsági rendszer központja Balatonbogláron helyezkedik el, itt található a diszpécser szoba. A kamerarendszer kiépítésének célja a téli hónapokban történő lopások, illetve hajófeltörések elkerülése volt. 
A balatoni hajósok nagy megelégedettségére szolgál az a beléptető rendszer is, amely szintén a kiépített IP rendszert használja működésül. A rendszer integrált a kikötőhelyeken, az összes kikötő összes jóléti kapuját nyitja.

Hogyan jött az igény a publikus WiFi Hotspot rendszerre?
Az eredeti 2008-as tervekben már szerepelt a kültéri Hotspot mint igény, azonban az akkori neves aktív eszközgyártó (3Com) által ajánlott intelligens WiFi rendszer ára többszörösen lépte túl az elképzelt keretet, illetve a potenciális felhasználók is kevesebben voltak, amit közvélemény kutatás által is felmért a végfelhasználó. Internet elérést biztosító WiFi rendszert először a társaság tulajdonában lévő siófoki Hotel Mólóban vezettünk be, ahol az Ubiquiti PicoStation2 berendezések jó eredménnyel szolgálták ki a vendégeket. Miután működött a rendszer, felmerült az igény, mi lenne, ha internet elérhetőség is lenne a kikötőkben? Az ötlet megvalósítására a reális esélyt az Ubiquiti UniFi rendszere adta, amely igen alacsony árával és emelt szintű képességével megfelelő megoldást kínált a feladatra. Előzetes teszteink során a gyártó PicoStationM2-HP kültéri berendezésére feltöltöttük a UniFi firmware-t, amely olyannyira meggyőzőnek bizonyult és annyira kedvező árfekvésben volt, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. a beruházás mellett döntött. Annak érdekében, hogy a gerinchálózat megfeleljen a magasabb sávszélességi elvárásoknak, a rendszert több helyen Ubiquiti RocketM5 és RocketDish-30 párosokból álló pont-pont szakaszokra cseréltük.
Az Ubiquiti termékek telepítésével a rendszer lényegesen erősebb, jobb és költséghatékonyabb lett!

Kik vehetik igénybe a WiFi Hotspot szolgáltatást?
A rendszer egyelőre nem nyitott, hanem pontosan úgy működik, mint egy előfizetős internet szolgáltatás: minden hajós, akinek bérleti helye van a kikötőben, az igénybe veheti az internet a szolgáltatás, az egyéb kikötői szolgáltatások (szállás, vizesblokk) részeként. A rádiós rendszer egységes WPA-2-es titkosítást és hálózati azonosítót (SSID) használ, amely az intelligens vezérlő szoftvernek köszönhetően minden kikötőben és kempingben ugyanaz. A hálózaton minden felhasználó egyedi azonosítót kap, ez statisztikai szempontból is fontos. A hálózati azonosítást MikroTik RB1200-as router végzi, amely névvel és jelszóval látja el az egyedi azonosítót és biztosítja az internet felé a kommunikációt egyben megakadályozva az illetéktelen behatolást.
Az Ubiquiti UniFi rendszer biztosítja, hogy a felcsatlakozott kliensek ne lássák egymást, és csak a MikroTik router irányába engedélyezi a kommunikációt.
Eddig 40 Ubiquiti eszközt telepítettünk. Jelenleg az átadott rendszer várja a tavasszal történő éles használatot.

Összességében miért esett a választás az Ubiquiti eszközökre?
Azért, mert teljesítményben és szoftveres képességekben maximálisan megfelel az elvárásoknak és árban a neves gyártók (Cisco, H3C) termékeinek töredékéért vásárolható meg.