Üres a kosara

Üdvözöljük az Inter Crown Europe Zrt. weboldalán.

vagy

InfiNet InfiLink 2x2 Pro iDFS mérés városi környezetben

Több fejlesztés is történt az InfiNet Wireless-nél, amely hatására úgy döntöttünk, hogy újra nekikezdünk a tesztelésnek és megosztjuk az eredményeket Önökkel. A gyártó, a jelenlegi zászlóshajónak számító R5000-Omx típusjelű eszközcsaládot fejlesztette tovább két új képességgel, amelyek közül az egyik szoftveres – tehát a már meglévő eszközökön is hasznosítható – a másik pedig hardveres, vagyis külön modellváltozat (R5000-Omxs) formájában érhető el.

A szoftveres képesség az úgynevezett Greenfield üzemmód, amelynek segítségével komoly kapacitás többlet érhető el az R5000-Omx alapú szakaszokon. Az újítás lényege dióhéjban annyi, hogy a funkció aktiválása után a berendezés elveszti kompatibilitását a korábbi, nem MIMO technológiára épült InfiNet berendezésekkel és az így felszabaduló rádiós fejléc területet hasznos adatátvitellel tölti meg. A gyakorlati maximum aggregált sávszélesség így 240Mbps-ról 280Mbps-ra növekszik, ami már közel azonos a berendezés maximális névleges adatátviteli képességével (300Mbps).

A hardveres képesség az iDFS, vagyis instant DFS üzemmód az InfiNet új fejlesztése. A DFS (DynamicFrequencySelection azaz Dinamikus Frekvencia Választás) üzemmódot minden, Európában forgalomba hozott szabad frekvenciás rádiónak kötelessége támogatni, ennek a segítségével kerülhető el a meteorológiai radarokkal történő interferencia. A gyakorlatban ezt a funkciót a legritkább esetben használják, hiszen egy állítólagos „radar” jel vétele esetén a rendszer képes akár percekig leállni, hogy utána egy véletlenül kiválasztott, adott esetben telített frekvenciára álljon vissza. Az iDFS azonban teljesen új lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára. Minden R5000-Omxs InfiNet eszközben két rádiós interface található, az egyik biztosítja az adatátvitelt, míg a másik folyamatosan analizálja a spektrumot és a különböző csatornák telítettségét – automatikusan, anélkül, hogy az adatkapcsolat egy pillanatra is megszakadna.

Ebből kifolyólag bármelyik pillanatban használhatjuk a spektrum analizátort is – szintén az adatkapcsolat megléte mellett. A legelőnyösebb tulajdonság azonban az, hogy a rendszer automatikusan a legoptimálisabb csatornára áll be és annak telítettsége esetén a következő legjobb csatornára áll át a másodperc törtrésze alatt.

Miután nemrég részt vettünk a ZNet-Mikronet Kft-vel és az Accesspoint Kft-vel egy közös összehasonlító teszten - ahol az InfiNet a dobogó első helyén foglalt helyet – úgy döntöttünk, hogy új kihívások elé állítjuk a rendszert, és a Compagnon Bt. jóvoltából egy kifejezetten zajos, budapesti helyszínen is végzünk méréseket, valamint kipróbáljuk az új iDFS üzemmódot.

A Teszt

Inter Crown EuropeA helyszíneket a Compagnon Bt. bocsátotta a rendelkezésünkre, akik elsősorban Budapesten biztosítanak üzleti és lakossági internet szolgáltatást. Több lehetőség közül választhattunk, végül a döntés a XV. és III. kerület közötti szakasz lett. A rálátással nem volt probléma, a XV. kerületben egy 20 emeletes, a III. kerületben egy 10 emeletes épület tetejére tudtunk szerelni. A távolság kb. 9km, ami városi szakaszok közül a hosszabbak közé tartozik, ráadásul a Duna fölött is át kell lőni. Mindkét helyen (de a XV. kerületben főleg) jelentős az interferencia, aminek a hathatós leküzdése
érdekében felújított GRANTE HPA antennákat használtunk. Az InfiNet Wireless támogató mérnökei távoli elérés formájában felügyelték/segítették a munkánkat, és a végeredménnyel igencsak elégedettek voltak.

A teszt első fázisában a célunk az volt, hogy az Equicom Kft. által biztosított EXFO mérőműszerekkel hitelesített RFC2544-es átviteli tesztet csináljunk - letesztelve a Greenfield üzemmódot, valamint felmérjük, hogy mennyire hatékony az iDFS funkció. Ezek közül a célok közül az előbbit maradéktalanul elértük, a másodikat pedig csak részben, ezért hamarosan folytatjuk a tesztet egy-két érdekességgel.

Kétféle beállítás mellett végeztük a mérést, az egyiknél hagytuk, hogy az InfiNet saját automatikája válassza ki a legmagasabb sávszélességet, a másiknál pedig manuálisan a legmagasabb (300Mbps) sávszélességet használtuk, automatika nélkül. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a rendszer automatikája nem veszi figyelembe, hogy HPA antennával üzemel, amely lényegesen jobb zajtűrést biztosít azonos jel-zaj viszony mellett, mint egy hagyományos antenna. Természetesen lehet finoman paraméterezni az automatikát, de erre a helyszínen már nem volt elég időnk.

Az eredmény

Inter Crown EuropeAz eredmény váratlanul ért minket is, mert az összes eddigi teszt eredmény közül a legjobbat értük el, köszönhetően a fejlesztő mérnökök munkájának, ami leszűrhető a firmware képességében, illetve a GRANTE HPA antennáinak, amelyekről igen elismerően nyilatkoztak az orosz mérnökök is!
Az EXFO berendezések által mért adatok szerint minden csomagméretnél növekedés mutatható ki az eddigi eredményekhez képest. A mérési jegyzőkönyvek az elvi maximumot is átlépték több helyen! Erre a magyarázatot az InfiNet-es mérnökök adták meg: az EXFO berendezések által generált forgalom fix mintát használ, amit az InfiNet PHS (PayloadHeaderSuppression / Forgalmi Fejléc Tömörítés) rendszere tömörít. Elmondható, hogy a rendszer, a manuális beállításokkal képes volt az elvi maximum (280Mbps!) sávszélességre az adott körülmények mellett!

Hogyan tovább?
Hamarosan folytatjuk a tesztet ugyanezen a szakaszon és akkor több dolgot is megvizsgálunk. Először is kiépítünk egy hagyományos parabola antennával szerelt RocketM5 Titanium szakaszt, hogy azzal zavart generálhassunk az InfiNet linkre, így elmondhatjuk majd, hogy pontosan mennyi idő alatt vált frekvenciát az iDFS rendszer. Másrészről elvégzünk majd méréseket mind az InfiNet mind a RocketM5 Titanium rádiókkal a hagyományos parabola antennákkal párosítva, hogy demonstrálható legyen a különbség.

InfiNet Telepítői Tanfolyam - Személyes érdeklődőknek
Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk soron következő InfiNet Wireless tanfolyamunkra, 2012. november 15-én, csütörtökön, ahol személyesen is megbizonyosodhatnak az itt bemutatott technológiák hatékonyságáról, valamint elsajátíthatják, hogyan lehet az InfiNet eszközöket üzembe helyezni és üzemeltetni.
A tanfolyam részleteiről weboldalunkon, a megújult Oktatás menüpontban, vagy a következő linkre kattintva olvashat.

Letöltések:

Mérési jegyzőkönyv automata beállításokkal,
Mérési jegyzőkönyv manuális beállításokkal,
Spektrum analízis a XV. kerületben,
Spektrum analízis a III. kerületben,
Antenna beállítások,
Aktuális InfiNet firmware az R5000-Omx eszközökhöz (H08-as platform).

A telepítésről készült videónkat megtekintheti itt: 

GRANTE HPA Antenna AKCIÓ!
A mérés során használt 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású felújított GRANTE High Performance Antennák bizonyították kimagasló zajtűrési képességüket, melynek kapcsán most akciós áron kínáljuk Önöknek az alábbi antennákat:

Kép Cikkszám Termékleírás
HPA-30 GRANTE 5Ghz duplex 30cm HPA 22.3 dBi – felújított
HPA-60 GRANTE 5Ghz duplex 60cm HPA 27.8 dBi – felújított
HPA-80 GRANTE 5Ghz duplex 80cm HPA 30.1 dBi – felújított 
HPA-120 GRANTE 5Ghz duplex 120cm HPA 33.6 dBi – felújított

Értékesítés:
Tel.: 06-1-329-0842
Fax: 06-1-329-1687
E-mail: sales@intercrown.hu