Üres a kosara

Üdvözöljük az Inter Crown Europe Zrt. weboldalán.

vagy

A Prime Rate Kft. megvalósította azt, amire sok vállalat vágyik: minimális befektetéssel modernizálta távközlési rendszerét. A digitális telefon központ IP mellékekkel való bővítése és az Ubiquiti UniFi intelligens wireless rendszer telepítése lehetővé tette, hogy a korábbi DECT rendszer helyett a cég alkalmazottjai saját mobil telefon készülékükön fogadhassák a vonalas mellékükre érkező hívásokat úgy, hogy közben szabadon mozoghatnak az épületben.

Az okos telefonok robbanásszerű terjedésével drasztikusan megnőtt az igény a jól működő, nagy sávszélességet és alacsony időzítést kínáló intelligens WiFi hálózatokra, amelyek lehetővé teszik, hogy a készülékekben lévő intelligenciát költséghatékonyan, a 3G hálózat igénybevétele nélkül aknázzuk ki.
Cégünk nagy múltra tekint vissza a vezeték nélküli hálózati eszközök forgalmazásában, és erős szakmai hátterének köszönhetően lépésről lépésre követte a technológia fejlődését, amit szakmai tréningeken és személyes tanácsadáson keresztül oszt meg partnereivel.

A Prime Rate nyomda 2011 év végén fordult cégünkhöz, mivel szüksége volt egy, a teljes telephelyét lefedni képes, központi menedzsmenttel ellátott WiFi rendszerre, amelynek segítségével a cég alkalmazottai a hálózati hozzáférésen túl VoIP hívásokat is intézhetnek az okos telefonjukon keresztül.

A Prime Rate Kft. elvárásai szakmailag nem ismertek kompromisszumot: Kelet-Közép-Európa legmodernebb digitális nyomdájaként – egyben a kibocsátásban piacvezetőként – biztosítania kellett a kereskedő kollégák folyamatos telefon összeköttetését a vonalas mellékeken is olyan módon, hogy a kollégák szabadon mozoghassanak az épület területén. A cég távközlése Coral Flexicom alközponton üzemelt. Az alközpont fővonali oldalon ISDN 30-as, és analóg vonalakat fogad.

Mellékoldalon, analóg mellékeket, ezek száma minimális (fax, kaputelefon, … ), és digitális készülékeket (ezek száma jelentős) lehet csatlakoztatni. A digitális készülékek szinte kivétel nélkül hordozható (DECT) készülékek, melyek szolgáltatása egyenértékű a rendszerkészülékek szolgáltatásával, azonban a DECT készülékek beszerzési ára jelentősen megnövekedett és a bázisállomások beszerzése is nehézkessé vált. További problémát okozott, hogy, bár az épület teljes DECT lefedés alatt volt, de egy bázis állomáson, egyidejűleg négy készüléknél több nem volt használható. A döntés innen viszonylag egyértelmű volt: a telefonközpontot bővíteni kellett egy teljesen IP alapú alközponttal. Miután az IP készülékek Ethernet hálózaton üzemelnek, így a vezeték nélküli csatlakozásra alkalmas készülék egy épületet lefedő vezeték nélküli hálózatban a DECT készülékekkel azonos szolgáltatásban használhatóak. A Coral alközponti termékcsaládjában, több teljesen IP alapú alközpont található, a jelen bővítéshez, az UCX 144 típus volt legmegfelelőbb: amely alapkiépítésben 1 db ISDN 30, 4 db fővonali fogadásra, és 4 analóg mellék fogadására képes, valamint IP oldalon maximum 120 felhasználót tud kiszolgálni.

A kérdés innentől kezdve az volt, hogy milyen eszközök valósítsák meg az épület teljes WiFi lefedettségét úgy, hogy a WiFi hálózaton a mobil kliensek képesek legyenek az access point-ok közötti barangolásra és közben a VoIP hívások lebonyolítására is.

A Prime Rate Kft. informatikai munkatársai több lehetőséget is kipróbáltak, amelyek nem vezettek célra. A hagyományos access point-ok külön-külön beállítva nem tudták biztosítani az üzembiztos barangolást és beállításuk is nehézkes volt, mivel minden eszközt egyedileg kellett beállítani. A teszt után úgy döntöttek, hogy professzionális, hardware kontrollerrel ellátott WiFi rendszert fognak telepíteni azonban a gyártó nem tudta hosszú hetek alatt sem biztosítani a teszt rendszert és az eszköz árak – a több millió forintos összköltséget figyelembe véve – is nagyon elrugaszkodottak voltak, nem beszélve a megfelelő szakmai támogatás hiányáról.

A történet szerencsés fordulatot vett, amikor a nyomda munkatársai felkeresték cégünket és megismerkedtek az Ubiquiti UniFi eszközeivel és szoftverével, amelyet rövid időn belül egy hat access point-ból és egy szoftveres kontrollerből álló teszt hálózat keretében a rendelkezésükre bocsátottunk.

Az UniFi rendszer egy ingyenes szoftveres kontroller (Linux, Windows, MAC alapon is elérhető) segítségével korlátlan számú acces point-ot tud felügyelni és a következő dolgokat teszi lehetővé:

  • Több SSID támogatása a hálózatban, amelyek mindegyike különböző titkosítást alkalmazhat illetve különböző VLAN tag-el látható el. Eszközönként maximum 4 SSID támogatott, de a hálózatban bármennyi SSID-t ki tud szolgálni a kontroller szoftver.
  • Vendég (Guest) hálózat létesítése adott SSID-n, ami lehetővé teszi a csatlakoztatott kliensek izolálását, illetve esetleges portálra történő átirányítását.
  • Egységes ügyfél menedzsment
  • Egységes eszköz menedzsment
  • Valós idejű forgalmi statisztikák
  • Layer 3-as vezérlés – egy kontroller szoftver több telephelyet is képes felügyelni
  • Wireless uplink – egy eszközre maximum 4 másik fel tud csatlakozni wlan-on keresztül
  • Automatikus csatorna kiválasztás
  • Automatikus kimenő teljesítmény beállítás
  • Roaming támogatás

A nyomda hálózatának kialakítását szakembereink alapos helyszín felméréssel végezték el. 14 darab access point telepítésével teljes lefedettséget értünk el az épületben és folyamatos tesztelés mellett végül sikerült lehetővé tenni, hogy a csatlakozott kliensek üzembiztosan és megfelelő hangminőség mellett használják a CSipSimple kliens szoftvert futtató okos telefonjaikat.

Fontos kiemelni, hogy a telepítés megfelelő elbírálásához segítségül kértük az Equicom Kft. szakembereit, akik az AirMagnet szoftver segítségével részletes hálózati felmérést végeztek az épület nagy részén és megfelelő tanáccsal látták el az informatikusokat:

"A lefedettség mutatók rendben vannak, szerintem nincs gond, a zajszint és a jel-zaj viszony is rendben van, ugyanakkor a csatorna átlapolódások és egyéb vélhetően RF interferencia jelenlét a csatorna kiosztások miatt, a sok idegen eszköz jelenléte miatt nem megfelelő. Ennek folyománya, hogy az adatátviteli sebesség optimálisan 15 felhasználóval számolva AP-nként nem mindenhol teljesíti az elvárásokat.

Későbbi fejlesztések esetén érdemes erre figyelmet fordítani, esetleg áttervezni a darabszámokat, csatornákat, QoS-t stb.„

Kecskeméti Zsolt Equicom Kft.

A Prime Rate Kft. munkatársai gazdagabbak lettek egy rendkívül költséghatékony, jól skálázható intelligens WiFi rendszerrel, amely nagymértékben segítette elő a cég azon törekvését, hogy VoIP kommunikációt valósítson meg mobil eszközökön.

A fenti esettanulmány ékesen bizonyítja, hogy nem kell csillagászati árakat elkölteni egy jól működő WiFi hálózat kiépítéséhez, azonban a rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő tervezési és szakmai háttér!